Welke manier van adverteren verkoopt het meest?

Een maand of twee geleden had ik een discussie met een vriend van me. Zijn naam is Klaas en hij was eerder dit jaar begonnen aan een marketing opleiding aan de hogeschool Rotterdam. Tijdens de lessen leerde hij over hoe het efficiëntst producten konden worden gepromoot. Anders dan Klaas was ik dit jaar niet aan een opleiding begonnen. Mijn vader is een lokale groenteboer in de omgeving van delft. Dit betekende dat ik vanaf mijn zesde levensjaar vrijwel elke dinsdag en donderdag samen met hem op de markt heb gestaan. Nu ik 18 geworden was vond hij dat ik de groenten ook zonder zijn hulp moest leren verkopen.
Klaas en ik discussieerde wat nou eigenlijk de meest efficiënte manier van adverteren is en hoe social media dit mogelijk al langzaam aan het veranderen is.

Het experiment

We waren het beide met elkaar eens dat de meest efficiënte manier van marketing in het verleden eigenlijk altijd mond-tot-mond reclame is geweest. Ik ging ervan uit dat dit nog steeds het geval was, ongeacht de alsmaar toenemende advertenties op social media. Klaas was nooit een makkelijk persoon om over te halen als het op discussies aankwam. Het was daarom dat de discussie al snel verhit raakte. Al gauw stonden we met de voorhoofden tegen elkaar aan, beide ons eigen standpunt te verdedigen met rood aangelopen hoofden. Gelukkig had ik de oplossing. We zouden het kunnen testen door wat van mijn vader’s groenten te verkopen door alleen maar gebruik te maken van twee tactieken: online adverteren en mond-tot-mond reclame.

De resultaten

Zo gezegd, zo gedaan. We gaven elkaar ieder een maand om zo veel mogelijk kroppen sla te verkopen. Ik ging rustig door met het verkopen van mijn vaders groenten op de markt van Delft. Klaas, aan de andere kant, richtte een website op en besloot in hoge kwaliteit fotos te maken van de kroppen sla en deze aan te bieden aan het publiek en indirecte gebruikers zoals hotels en restaurants. In het experiment ging het er niet om hoeveel geld er in de promotie werd gestoken, maar slechts op hoeveel eenheden van sla we ieder konden verkopen. De uitslag zou blijken elke manier van promotie het beste zou werken. Op basis hiervan kon ik mijn pa, die het sterk met mijn standpunt eens was, verblijden of juist aanraden om ook online adverteren te gebruiken voor zijn promotie. Aan het einde van de maand had ik 546 kroppen sla verkocht aan. Tegen mijn verwachtingen in had Klaas er wel 1218 verkocht! Ik was absoluut verbijsterd, maar zeker niet ontdaan. Ik speelde de resultaten door aan mijn vader en sindsdien maken we ook gebruik van social media om zijn producten aan de man te brengen.

Geef een reactie