Kredietverzekering ja of nee?

Een kredietverzekering is een verzekering die afgesloten worden tegen het risico dat de tegenpartij de factuur niet kan betalen. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer het bedrijf failliet gaat. Wanneer je geen verzekering afsluit en de tegenpartij gaat failliet, dan kan je wel fluiten naar je geld. Met een kredietverzekering kan je er dus 100% zeker van zijn dat je het geld binnen krijgt. Ook heeft het als voordeel dat het vertrouwen van financiers hoger is bij het afsluiten van zo’n verzekering. Maar dan stel je jezelf de volgende vragen: Hoe vaak komt het nou voor dat een bedrijf niet kan betalen? Heb ik die verzekering dan wel nodig? In deze blog lees je of het slim is om een kredietverzekering af te sluiten. 

 

De voornaamste oorzaak dat bedrijven failliet gaan is, omdat debiteuren niet willen betalen. Zorg er dan ook altijd voor dat je goede betalingsafspraken hebt gemaakt met klanten. Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Jaarlijks gaan er nog 5000 bedrijven failliet. Dit komt neer op een gemiddeld aantal van 14 bedrijven per dag. Wanneer je een kredietverzekering afsluit hoef je dus niet te vrezen dat jouw bedrijf failliet gaat. 

 

Branche 

Sommige branches lopen meer risico dan andere branches om failliet te gaan. Dit heeft te maken met de winstmarge die behaald kan worden. Bedrijven die een lage winstmarge hebben op een product en veel aantallen verkopen, lopen een groter risico dan bedrijven met een hoge winstmarge en dus minder producten hoeven te verkopen. Dit is bijvoorbeeld zo in de transport of visserij. Stel daarom vast in welke branche jouw bedrijf zich bevindt en wat de risico’s zijn. 

 

Verschillende verzekeringen

Er zijn verschillende kredietverzekeringen die je kunt afsluiten. Als je bijvoorbeeld maar een paar debiteuren hebt waarbij de facturen veel geld kunnen bedragen, dan is het mogelijk om een verzekering af te sluiten die alleen die betreffende debiteur dekt. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de kosten van de verzekering omlaag gaan. Zo is het beter te doen voor kleine bedrijven met een paar grote klanten. 

 

Premie

De premie die je moet betalen is natuurlijk erg afhankelijk van de omstandigheden. Als je een schadehistorie hebt dan zal de premie hoger zijn dan dat je nog nooit een bedrag hebt geclaimd. Ook is het afhankelijk van de branche waarin je verkeert, het aantal debiteuren etc. 

 

Heb jij het nodig?

Wanneer je al een tijdje een kredietverzekering hebt, is het handig om te bepalen wat de verzekering tot nu toe heeft opgeleverd. Mocht je op het punt staan om een verzekering af te sluiten, maak dan een rekensom van de investering en een risico inschatting. Voor het afsluiten van een verzekering is het ook belangrijk om onderzoek te doen naar alternatieven. Zo weet je of een kredietverzekering de beste oplossing is voor jou. 

 

Geef een reactie