Tips voor grote gezinnen

Wanneer je uit een klein gezin komt, kan het zijn dat je je compleet overweldigd voelt als je in een groter gezin stapt. Het kan dan handig zijn om wat tips en trucs te hebben van hier mee om te gaan. Maar ook als je zelf een groot gezin hebt, kan het handig zijn om hier nog wat hulp bij aangeboden te krijgen. Het blijft immers een dagtaak, zo’n grote familie elke dag onderhouden. In deze blog vertel ik je wat je nodig hebt om dit zo soepel mogelijk te doen. Misschien ken je ze allemaal al en misschien zit er iets bij waar je nog niet aan gedacht had.

Dubbel de ruimte

Veel mensen hebben veel ruimte nodig. Dat klinkt logisch maar vaak gebeurt het niet. Ruimte creëren kan op een hele hoop manieren. Een extra badkamer lijkt luxe maar met veel kinderen is het bijna een noodzakelijkheid. Een dubbele wastafel is altijd handig, de één kan tandenpoetsen terwijl de ander handen wast etc. Maar ruimte kan ook verticaal gecreëerd worden, denk maar het maken van tussenverdiepingen of stapelbedden.

Plannen en overzicht

Als ouder wil je natuurlijk op de hoogte zijn van wat je kind doet. Maar het kan ingewikkeld worden als je een groot gezin hebt, om hier altijd van op de hoogte te zijn. Een fysiek planningsbord kan dan helpen. Wij doen dit thuis ook. Op zondag schrijft iedereen zijn of haar activiteiten die week op het planningsbord. Zo heb je altijd een overzicht van wie er wel of niet mee eet of een belangrijke toets heeft. Alles wat daar gedurende de week nog bij komt, kan gewoon doorgegeven worden want dat kleine beetje is makkelijker te onthouden.

Zelfstandigheid is het toverwoord

In grote gezinnen zie je vaak dat kinderen snel voor zichzelf kunnen zorgen. Dit komt doordat er geen complete onverdeelde aandacht is van een ouder. Er zijn immers meer mensen in het gezin. Dan is het handig als je zelf je veters strikt, een bord uit de kast pakt en brood kan smeren. Moedig dit onder begeleiding ook aan. Zo leert je kind zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen. Daarnaast neemt het een stukje praktische zorg weg, want dit kunnen ze (deels) zelf.

Aandacht voor elk

Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste om aandacht te hebben voor iedereen in het gezin. Zo voelen kinderen zich gezien en houd je de band met iedereen sterk. Plan tijd in voor huiswerk, familiedagen etc.

Geef een reactie