gloeilampen

Alle lampen vervangen in huis

De woonkamer aanpakken

Over de zomervakantie heb ik mijn woonkamer opnieuw ingericht. Als ik ’s avonds TV aan het kijken was dan scheen de zon er heel vervelend op. Ik had natuurlijk andere, donkerdere gordijnen kunnen ophangen, maar ik had een ander idee. Ik heb de woonkamer eigenlijk nooit opnieuw ingericht, dus ik was wel toe aan iets nieuws. Om de TV op een meer strategische plek neer te zetten moest eigenlijk al het meubilair verplaatst worden. Het was een flinke klus, maar ik wist wat ik wilde. Na een paar dagen sjouwen en tillen was het me eindelijk gelukt. Het enige probleem was de grote halogeenlamp die ik nu nergens meer kwijt kon. Dat zette mij meteen aan het denken, wordt het niet eens tijd dat ik alle lampen vervang? Per slot van rekening kan ik mij niet herinneren wanneer ik dit voor het laatst gedaan heb.

Besparen

De felle halogeenlamp die ik in de woonkamer gebruikte kost vrij veel elektriciteit. Ik had er geen moeite mee deze lamp weg te doen, maar er moest wel iets voor in de plaats. De keus viel uiteraard meteen op een LED-lamp. Deze zijn verreweg het zuinigst, iets wat goed is voor het milieu én mijn portemonnee. Om deze reden ging ik systematisch alle lampen in mijn woning af. Boven mijn keukenblad hing een TL-buis, en dat kan al helemaal niet meer. Ook op mijn slaapkamer vond ik zelfs nog een aantal gloeilampen. Uiteraard heb ik besloten al deze lampen te vervangen voor verschillende soorten LEDs. Gelukkig komen ze in alle soorten en maten, dus ik hoefde niet zo moeilijk te doen.

De alternatieven

De halogeenlamp die ik in de woonkamer had gaf wel ontzettend veel licht, en had een dimmer wat ik ook wel fijn vond. Tot mijn verbazing kom ik die lamp één-op-één vervangen met zogeheten GU10 LED spots. Achteraf kan ik niet geloven dat ik het niet eerder heb gedaan want ik merk amper een verschil. Enigszins verbaasd over het gemak zocht ik ook naar andere vervangingen voor mijn ouderwetse lampen. Wat blijkt nou? Ik kon in principe al mijn stroomverslinders in dezelfde fitting vervangen door een LED-equivalent. De enige aanpassing die ik heb gedaan is het vervangen van de TL-buis voor LED inbouwspots in de keuken. Ik vond dit er toch iets beter uitzien en ze waren toch spotgoedkoop (haha). Ga ook bij jezelf even na of je niet een aantal lampen kunt vervangen want je bespaart hier redelijk wat geld mee!

Geef een reactie