3 tips voor de eerste keer backpacken

Je gaat voor de eerste keer backpackenAzië, Australië, Zuid-Amerika? Waar jij ook van plan bent om heen te gaan, één ding hebben nieuwe reizigers doorgaans met elkaar gemeen: de mix in gevoelens van hoop, angst en natuurlijk vooral de ZIN om te vertrekken. Maar hoe kom jij je eerste backpack avontuur zonder kleerscheuren door? Hoe zorg jij er voor dat je je goed hebt voorbereid, zonder precies te weten wat je kunt verwachten? Mijn tips helpen je een heel eind op weg. Ik ben inmiddels al 5 jaar aan het backpacken en kan je alle tips en tricks vanuit mijn eigen ervaring aan je doorgeven.

1. Je hoeft niet bang te zijn

Hoe dichterbij de dag van vertrek nadert, hoe banger je vaak wordt. Dit kan een vervelend probleem gaan vormen en sommige mensen willen bijna al hun plannen laten varen door deze angst. Weet dat een sprong in het diepe eng kan zijn, maar dat je natuurlijk niet de enige bent die deze sprong ooit heeft gewaagd. Relativeren is daarin het beste wat je kunt doen! Een advies dat ik je wil meegeven: je hebt het meeste baat bij relaxen. Natuurlijk kun je dit doen met een gezonde dosis spanning, maar zorg ervoor dat deze spanning je niet in de weg gaat zitten.Realiseer je wat de reden ook alweer was om de reis te maken. Waarom wilde je gaan backpacken? Juist! Gewoon doen dus.

2. Reis langzaam

Er is niks aan om zo snel mogelijk je lijstje van bezienswaardigheden af te vinken. Je krijgt hier enorm veel stress van en een reizigers-burnout ligt op de loer. Een reizigers burnout, is dat echt een ding? Jazeker! Als je van plek naar plek gaat in een snel tempo, kan je ontzettend uitgeput raken. Wat gebeurt er als je teveel to-do’s in je reis stopt in verhouding tot je beschikbare reistijd? Ja, je hebt foto’s en veel ervaringen opgedaan, maar de echte kennis en indrukken van de bestemmingen mis je. Daarnaast is het continu verplaatsen niet goed voor je algehele stressniveau, geloof me. Dus mijn advies is: wees niet (te) gehaast, ook al heb je bijvoorbeeld maar 3 weken tot je beschikking. Maak ook tijd vrij om een dagje (of meerdere) te relaxen op het strand, in het park of bij te komen van een avondje stappen.

3. Reis met een lichte backpack

Je hebt van die mensen die alsnog moeilijk afscheid kunnen nemen van hun spulletjes. Zij nemen een backpack van 90 liter mee en hebben even later spijt dat ze al die zooi hebben meegesleept. Laat ik je één ding zeggen: 10 tot 12 kg is echt voldoende, liefst zelfs nog minder. Tijdens mijn trips ben ik zoveel andere reizigers tegengekomen die (veel) te veel bij zich hadden en daardoor gedwongen spullen weggaven of zelfs in de prullenbak deden. Het is namelijk helemaal niet comfortabel om met een hele grote rugzak op reis te gaan.

Met deze tips kom je al een heel eind. De rest mag je lekker zelf gaan ervaren. Ik wens je ontzettend veel plezier toe.

 

 

Geef een reactie