Wat is douglas hout en wat kan ik ermee?

Douglas hout is een zeer populaire houtsoort, en dat is niet zo gek! Het hout is namelijk niet alleen erg mooi, maar er zitten ook veel voordelen aan het gebruik van douglas hout voor diverse constructies. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze bijzonder duurzame houtsoort!

 

Waar komt Douglas hout vandaan?

Douglas hout komt uit het noordwesten van Europa. Het hout komt van de Douglasspar boom en is van nature erg sterk. Het hout is ook zeer duurzaam en gaat dus lang mee. Deze eigenschappen maken de houtsoort geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Het hout is niet alleen FSC gecertificeerd, maar wordt ook nog eens in ons eigen land geproduceerd. Het hout is daarnaast natuurlijk gedroogd. Douglas hout is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen; je kunt kiezen voor geschaafde uitvoeringen, fijnbezaagde vormen, gegroefd/glad en uitvoeringen met grove ribbels die verder vlak zijn. Je kunt het hout goed bewerken, zeker met speciale verf voor Douglashout. 

 

Waar kan ik Douglas hout voor gebruiken?

Douglas hout is zoals eerder beschreven geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Heb je hout nodig voor een constructie buitenshuis? Douglas hout kan wel tegen een stootje en is hier dan ook heel goed geschikt voor. Of het nu gaat om het maken van een schutting, tuinhek, vlonder of gevelbekleding, met Douglas hout zit je goed. Ook voor mooie overkappingen is Douglashout een goede keuze. Maak hierbij gebruik van Douglas balken en je overkapping is hoe dan ook stevig en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Douglas balken zijn in zeer grote afmetingen verkrijgbaar, ze zijn er wel met een lengte van tot wel twaalf meter! Dit komt doordat de spar waar het hout van komt recht en hoog de lucht in groeit.  

 

De voordelen van het bouwen met Douglashout

Ga je buitenshuis constructies maken? Dan heb je baat bij een houtsoort die geschikt is voor simpele bouwtechnieken en soorten gereedschap. Douglas hout is zo’n houtsoort. Het hout is gemakkelijk te gebruiken in diverse constructies en vereist weinig onderhoud. Ook is het hout erg stevig, waardoor je het in de vormen van balken goed kunt gebruiken als ondersteuning voor een constructie die een flink gewicht moet kunnen dragen. Daarnaast komt het de sfeer van de leefomgeving ten goede; het gebruik van natuurlijke houtsoorten zoals Douglas hout geeft de omgeving een warm en natuurlijk gevoel. Dit draagt positief bij aan het ervaren wooncomfort. Daarnaast heeft Douglas hout van nature een regulerende werking op de vochtbalans en warmte in woning, schuur of andere ruimte. 

 

Geef een reactie